Nieuws & info

terug terug verder verder verder verder

 Beste broeders en zuster

Op zondag 9 maart is het de 1e zondag van de Quadragesima, de 40-dagen tijd. De 40 dagen tijd begint op woensdag 5 maart met de viering van Aswoensdag. Normaliter worden op die dag de takjes van Palmzondag van het vorig jaar verbrand, in onze kerk doen wij dat dit jaar op zondag 9 maart. Het is die bijzondere tijd van 40 dagen voor Pasen en vormt de voorbereidingsperiode op dat grote feest. Het is bij uitstek een periode van bezinning. Net als in de Adventsperiode hebben de zondagen van de 40-dagen tijd een thema. Vandaag is het thema “zelfonderzoek, in de volgende zondagen van de Quadragesima zijn deze, “Beheersing van de tong”, “Inzicht” en “Laetare”. De afgelopen 3 zondagen waren zogenaamde “Rode” vieringen en brachten ons de Wijsheid, het Heiligmakende en het Vuur van de Liefde van de Heilige Geest.

Gesterkt door het vuur van de Liefde, en omdat ons bewustzijn Wijs en Heilig is gemaakt kunnen wij vol met goede moed beginnen aan het onderzoeken van onszelf. Zelfonderzoek leidt tot zelfkennis. Reeds in het oude Griekenland vond men zelfkennis de belangrijkste stap naar Goddelijk bewustzijn. Boven de tempel van Apollo In Delphi stond de tekst “Gnothi Seauton” gebeiteld, dit betekent “Ken U Zelve”. Let wel: dit stond boven de tempel en niet erin. Het is alsof wordt gezegd: om deze tempel waardig te kunnen betreden dient u uzelf eerst te hebben onderzocht en uzelf te hebben leren kennen. De kennis van de Goddelijke mysteriën ving aan met zelfonderzoek en zelfkennis.

 

 Elke zondag aan het begin van de Heilige Mis, vragen wij aan God om voor ons een Goddelijke Engel te zenden om een tempel te bouwen voor de uitstorting van Zijn Kracht en Zegen. Wij kunnen de Engel  helpen door van te voren bij onszelf te rade te gaan en te onderzoeken hoe wij zelf kunnen bijdragen aan dit werk. De tempel kan door onszelf worden verfraaid indien onze intenties onderzocht en zuiver zijn. Plato zei al dat wie zichzelf wil kennen in de Spiegel van een andere ziel moet kijken. Alleen in samenspraak met de ander ontdekken wij wat mens-zijn voor ons betekent. In de Spiegel van de ander kunnen wij onszelf zien in onze werkelijke hoedanigheid.

 

Als wij onbevooroordeeld in die onbevlekte spiegel kunnen kijken, dan kunnen wij ontdekken dat wij als die ander zijn en dat God ook in de ander woont.  En dan zouden wij met Paulus kunnen uitroepen: “ Wij willen niets liever dan God welgevallig zijn” en “wij geven niemand enige aanstoot, in alle omstandigheden proberen wij ons te gedragen als dienaars van God: rein, met kennis van zaken, geduldig, tegemoetkomend, terwijl wij streven naar heiligheid, liefdevol in alle oprechtheid, eerlijk in de prediking, sterk door Gods kracht, gewapend in de Geest.

 

In het Evangelie van Thomas wordt gezegd dat het koninkrijk Gods niet buiten ons is te vinden. Wij kunnen er niet heen reizen, de auto of het vliegtuig kunnen ons er niet heen brengen. En het Koninkrijk ligt ook niet in de toekomst. Het Koninkrijk ligt in onszelf, maar ook in andere mensen, zoals we zojuist hebben gezien. Wie in staat is om het daar te ontdekken zal zien dat onmiddellijk de hele wereld veranderd en dat je het Koninkrijk echt overal kunt zien, in de kosmos in de natuur en in alle mensen die je ontmoet. De originele Koptische tekst van het Thomas Evangelie zegt hierover: “Het Koninkrijk is in je binnenste en in je oog”. Het Nieuwe Testament heeft het over de spreekwoordelijke balk in je oog, als je die verwijdert dan zul je een andere wereld zien, een wereld die verbonden is met de diepste gesteldheid van je binnenste

 

Broeders en zusters. Wij zijn onderweg naar het grote Paasfeest. Wij beginnen met het onderzoek naar onszelf als een grote stap naar zelfkennis. Het onderzoeken van onszelf maakt het mogelijk om jezelf en anderen te aanvaarden wie we werkelijk zijn en zal ons in staat stellen om liefdevol naar onszelf en naar anderen te kunnen kijken.

 

Moge de 40-dagen tijd voor u allen geïnspireerd en vol met Liefde en Licht beginnen.

 

Priester Gerard Jansen.

 

Kerkgemeente Haarlem St. Raphaëlkerk Popellaan 1, 2061 GS Bloemendaal