{
terug terug verder verder

Uit het

kerkblad

Kerkgemeente 's-Gravenhage St. Albaanskerk Rietzangerlaan 2a, 2566 SV Den Haag

Stukjes uit maandbericht

De ontwikkeling van een kerkgemeente

Het met elkaar gemeente zijn betekent het meebeleven van de misviering en andere erediensten, met elkaar samenwerken en met elkaar relaties aangaan. Met elkaar gemeente zijn betekent ook het delen van gedachten en ideeën, het gezamenlijk onderzoeken en verdiepen van spirituele aspecten, de Haagse tuin opknappen, hand- en spandiensten verlenen, naast het uitwisselen van persoonlijke innerlijke ervaringen.

Al deze dingen vragen tijd en aandacht maar leveren ook veel op. Want iedereen die actief deelneemt aan de mis ervaart dat er innerlijke rust en tevredenheid ontstaat.

Om die reden is het ook goed om 10 á 15 minuten voor de dienst in stilte aanwezig te zijn, als innerlijke voorbereiding. In die korte tijd kun je alle beslommeringen loslaten. Dit gaat nog makkelijker als je in de hal van de kerk met wijwater een kruisteken maakt. Hierdoor zuiver je de eigen aura en treedt veel sneller een diepere verstilling op. Het is belangrijk te proberen het kruisteken te maken over jezelf vanaf je voorhoofd tot voorbij je heupen, ter hoogte van je stuit. Dan maak je een kruisteken over eigenlijk alle chakra’s en juist dat geeft door het gewijde water de krachtigste impuls dat de energiestromen in de aura harmonieus op orde komen. Dat de aura een harmoniserende impuls krijgt merk je doordat je gevoelens rustig worden en doordat je gedachten tot rust komen.

Elk lid en elke belangstellende die regelmatig komt draagt ook bij aan de vorming van zijn of haar gemeente. Als er innerlijk een snaar geraakt wordt, dan ontstaat er bijvoorbeeld vreugde. Het is vanzelfsprekend dat je die vreugde wilt delen. Nu blijkt, dat als je die vreugde deelt met vrienden, dat ze geprikkeld kunnen worden om ook te komen om het zelf te ervaren. En zo groeit de gemeente in aantal.

De gemeente groeit in kracht als een groter wordende groep met aandacht de mis meebeleeft. De door de groep gevormde bewuste, collectieve aandacht versterkt de kracht van de mis. Devotie is daarbij het bepalende element voor het bouwwerk dat we samen bouwen.

De korte tijd vooraf als innerlijke voorbereiding zorgt er ook voor dat de woorden van de Bezinning op de Wijsheid of de Maria-wijding en de woorden van de Mis dieper in jezelf doordringen. Tegelijkertijd maak je jezelf zo heel bewust tot een kanaal voor de kracht die Christus uitstort in de Tempel die de engel bouwt. De engel bouwt die onzichtbare Tempel van de liefde en devotie die uit alle aanwezigen stroomt.

De reactie van God op die devotie is een nog grotere stroom van liefde die iedereen in nog sterkere mate opheft. Met als gevolg dat de innerlijke rust en vrede verder toenemen. Je wordt rust en je wordt vrede. Daarmee kan iedereen de problemen in het leven beter aan, en het inzicht groeit waarom die problemen zich aandienen. Daardoor neemt de stabiliteit toe en dat is gunstig voor de samenleving. Als individu wordt je een voorbeeld. Dit doet vaak veel meer dan woorden.

Het is ook goed te beseffen dat iedereen in de kerkgemeente uit vrije wil aanwezig is. Iedereen heeft zijn eigen redenen of aanleidingen om te komen. Vaak zijn diep persoonlijke redenen de aanleiding onze kerk ‘ns te komen verkennen. Doordat innerlijke rust en vrede na een verloop van tijd bestendig toenemen verschuift de reden om te komen. Van het persoonlijke wordt meer en meer God zelf de reden, namelijk om God te danken voor alles wat we in ons leven ontvangen. Ook op deze dank is de reactie van God een nog grotere stroom van liefde voor alle aanwezigen.

Het is die liefde waardoor de gemeente sterker wordt en groeit. Het groeien betekent dat meer mensen de kans krijgen innerlijk te groeien. Door de individuele, innerlijke groei neemt de devotie en dank toe en tegelijkertijd neemt voor het collectief de mogelijkheid toe dat de liefde sterker aanwezig raakt. Doordat God loepzuiver en krachtig antwoordt op juist devotie, dank en toenemende liefde.

Het is goed dat iedereen hier aandacht voor heeft en er zelf energie in stopt. Dit versterkt de relaties en zorgt ervoor dat je regelmatig komt. Als lid of belangstellende wordt je dan steeds meer een bindende factor en vorm je meer en meer het cement van de kerkgemeente. Die wederkerigheid tussen leden van de groep, en die van de groep met God, doet de liefde, zachtheid en genegenheid toenemen. Het gevolg is dat de kerkgemeente meer licht en liefde kan verspreiden en dat biedt de beste garantie voor verdere ontwikkeling van iedereen. 

Pr. Theo Mensink

 


Giften en betalingen

Rekeningnummer: 142489
IBAN: NL66INGB0000142489
t.n.v. de Vrij-Katholieke Kerk St. Albaan, 's Gravenhage.

De Vrij-Katholieke Kerk is een Algemeen NutBeogende Instelling (ANBI).
Uw giften zijn aftrekbaar van uw inkomstenbelasting.

 

verder verder