{
terug terug verder verder

Uit het

kerkblad

 

 

Van de EA

Lieve vrienden,

Terwijl ik dit schrijf, ben ik ook bezig de H.Mis van de Zondag vòòr de Advent te schrijven. We gaan binnenkort weer een nieuw kerkelijk jaar binnen, die met de eerste zondag van de Advent begint. Een periode van verwachting. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuwe ontwikkelingen.

De renovatie van ons kerkgebouw is in volle gang. De ramen zijn aan de beurt. Het zal velen van u niet ontgaan zijn dat het gebouw begint te veranderen. Een aantal ramen zijn dichtgetimmerd met hout. Dat geeft een andere sfeer binnen! Nu ziet het er nog rommelig uit, maar zo gaat dat. Eerst chaos. Vanuit de chaos ontstaat een nieuwe orde. Een groot compliment voor allen die het kerkgebouw toch weer netjes maken voor de H.Mis van de zondag. Er wordt gestofzogen, opgeruimd en het toilet schoongemaakt.

Op 10 november hebben we Olaf van 50 Tinten Groen mogen ontvangen. Een inspirerende bijeenkomst, waarover Kea verderop in dit Ankerpunt vertelt.

Ook is er spontaan een studiegroepje ontstaan over het werk van H.P.Blavatsky. Heel leuk!

Een tijdje geleden heb ik een oproep gedaan. Tijdens de Advent is het gebruikelijk dat iemand (het liefst een gemeentelid) een kaars van de Adventskrans aansteekt en dan een kort stukje voorbereid over het thema van de dag. We hebben Marciano bereid gevonden iets te vertellen over de Goddelijke Liefde. Kees Heuvelman heeft Onderscheidingsvermogen voor zijn rekening genomen en Coos inspireert u over zelfvergetelheid.

Dan blijft nog over:

  • 22 December: Juist Handelen.

In de koffiekamer ligt een lijst op tafel, waar u uw naam op kunt zetten. Maar u mag me natuurlijk ook mailen of bellen.

Op 1e kerstdag willen we, na de H.Mis, graag samen lunchen. Het is fijn als iedereen iets wil meenemen. Om te voorkomen dat iedereen hetzelfde meeneemt, ligt ook hiervoor een lijst in de koffiekamer. Hierop kunt u aangeven wat u mee wilt nemen. En ook hiervoor kunt u natuurlijk bellen, mailen of appen.

Rest mij nog te vertellen dat op 15 December onze bisschop Parcival van Gessel zal celebreren. Laten we hem een warm welkom geven!

Ik wens u alvast een gezegende kerstperiode.

Marion Uitslag-Lunshof

 

 

Van het Bestuur

 

Dag allen,

Een bericht van de penningmeester belooft meestal niet veel goeds.... Maar laat ik met het goede nieuws beginnen: als we doorgaan met onze financiële huishouding zoals die er nu uitziet, dan houden we het nog jaren vol. Gelukkig hebben we dankzij subsidies en giften nog genoeg reserves om voorlopig de bodem van onze financiële voorraad niet te hoeven bereiken.

Maar er zit een verschil tussen 'wel wat achter de hand hebben' en een gezonde financiële situatie. In een gezond financieel huishouden komt er net zoveel binnen als dat eruit gaat, en liefst nog een heel klein beetje meer zodat je je reserves op orde houdt. En zo ziet het er helaas niet uit. Elke maand gaat er aan vaste lasten net iets meer uit als dat er binnen komt. Nogmaals, dat kunnen we nog lange tijd zo volhouden. Maar het zou een geruststelling zijn als we onze in- en uitgaven in een gezondere balans zouden hebben.

Vandaar een verzoek aan iedereen die onze kerk een warm hart toedraagt: zou u willen overwegen om de maandelijkse bijdrage een klein beetje te verhogen? Of, als u geen structurele bijdrage geeft, om dat te willen overwegen? Misschien is de decembermaand een mooi moment om daar een start mee te maken. Een mooie bijkomstigheid is dat een structurele bijdrage nog steeds ook als belastingaftrek mag gelden, omdat de kerk geregistreerd staat als ANBI instelling.

Uiteraard blijven we ook blij en dankbaar met elke incidentele gift.  Het blijft bijzonder dat we het met ons kleine kerkje nog steeds goed redden.

En ook zonder financiële bijdrage blijft u welkom in onze diensten en mag u gebruik blijven maken van alle diensten die de kerk aan ieder persoonlijk aanbiedt.

Vriendelijke groeten,

Penningmeester VKK Zwolle


Blavatsky ontsluieren!

 

'We moeten het ook hebben over bloed. Want daar zijn wij elke zondag mee bezig. Bloed.' zei Wies ernstig halverwege onze eerste bijeenkomst. Wij knikten instemmend en gingen bladeren,

elk in ons eigen boekje: waar staat dat ook weer over dat bloed?

Want op initiatief van Kea buigen we ons samen over een boekje - een artikel - van HPB:  'Het esoterische karakter van de evangeliën'. Het is erg wennen. De tekst is 140 jaar oud en moeilijk toegankelijk. De lezer wil regelmatig uitroepen: 'Waar heeft ze het over!!' en soms is de aanhoudend keffende toon ronduit ontmoedigend.

Niettemin, in ons gesprek komen er prachtige ongrijpbare onderwerpen langs, zoals 'vrije wil' en 'kosmische krachten'. Af en toe stuurt Wies ons (zie boven) een beetje bij, zodat we terugkeren naar de tekst die op tafel ligt.

Hoe het zit met dat bloed weten we nog niet. Maar we zijn vastbesloten het tot op de bodem uit te zoeken.

Mede namens Kea, Vick, Sita en Kees,

Coos Visser

 

''Warm" bezoek van Olaf Heinen.

 

Op 10 november werden we na de dienst vereerd met een bezoekje  van Olaf Heinen.

Olaf werkt zowel lokaal als landelijk in de Energietransitie, en in Zwolle als coach op het gebied van Energie armoede.

Op een warme en inspirerende manier wist hij ons iets te vertellen over zijn werk, het belang van de Energietransitie en hoe hij mensen daarin probeert mee te nemen.

Naast verhalen werden we ook verrast met praktische tips en materialen voor onszelf en om uit te delen.

Hij genoot zichtbaar van onze koffie en gezelligheid, en wij van zijn verhalen en materialen…. Hoe mooi is het om zo energie  uit te wisselen op meerdere lagen en niveau’s.

Hoe mooi sloot het ook aan bij de overdenking van Sita over ontvankelijkheid en de Naghammedi lezing over het niet verspillen van de olie uit de kruik.

Snap je er nu niets meer van?  Olaf komt graag nog een keer langs..

 

Koperpoetsen

Op 22 december willen we na de dienst het koper gaan poetsen zodat alles weer straalt tijdens de viering van Kerst. Uiteraard gaan we dan ook weer de kerk en koffiekamer in de kerstsfeer brengen. Hierbij geldt natuurlijk dat vele handen licht werk maken. We maken er altijd een gezellig samenzijn van waar altijd naast het werk wat we doen ook goede gesprekken gevoerd worden. Een mooie overgang van de ingetogenheid van de Advent naar de uitbundigheid van Kerst. Komt u ook helpen?

Rutger de Haan

 


 

Het Onze Vader

In de afgelopen maanden zijn in het Ankerpunt de verschillende bedes van het Onze Vader behandeld. Dit zijn steeds korte bespiegelingen op de bedes. Hieronder vindt u alle bespiegelingen achter elkaar.

Onze Vader die in de Hemelen zijt

In het “Onze Vader” bidden wij elke keer zeven bedes tot onze Vader, God in de hemelen. Maar wat willen wij uitdrukken met de term “hemelen”? We zeggen “hemelen” en niet “in de hemel”. We richten ons gebed dus niet tot God die vanuit de hemel op ons neerkijkt, alhoewel God ook daar “te vinden” is. God is transcendent en immanent. God werkt als het ware twee kanten op. Van boven naar beneden (transcendent) en van beneden naar boven (immanent). God werkt in de gehele schepping. En daar duidt de term “hemelen” op. Denk maar aan de uitdrukking “in de zevende hemel zijn”, wat een stand van extase wil beschrijven. Zo beginnen we dus het “gebed van de Heer”; God die wij overal om ons heen en in ons kunnen vinden, altijd nabij is…

Uw Naam worde geheiligd

In de eerste bede van het Onze Vader geven wij aan dat de Naam van God geheiligd wordt. Twee woorden komen hier naar voren die onze aandacht vragen. Wat bedoelen we met “Naam” en wat bedoelen we met “heiligen”?

In de gnostieke geschriften staat geschreven dat wij gekend zijn met onze naam. Onze naam geeft ons onze betekenis, ons wezen, onze werkelijkheid. Dit geldt ook voor de naam van God. Als we dus de Naam van God aanroepen, welke aardse naam we daar ook aan willen koppelen, hebben we het dus over het wezen, de werkelijkheid van God. De Naam geeft dus de betekenis om God te kennen. God’s nabijheid dicht bij ons.

Met het werkwoord “heiligen” willen we aangeven dat iets heel belangrijk voor ons is. Heiligen houdt heel-maken, eenworden in. Als wij iets heiligen dan plaatsen wij dat buiten de aardse dualiteit. Iets wat geheiligd is kan niet geraakt worden door tegenstrijdigheden maar leeft in volledige vrede met zichzelf.

De bede “Uw Naam worde geheiligd” wil dus zeggen dat wij God kennen, dat Gods werkelijkheid en Zijn betekenis voor ons in ultieme eenheid en vrede met zichzelf verkeerd.

Uw Koninkrijk kome

De tweede bede van het Onze Vader is bijna een wens. We spreken de hoop uit dat ooit Gods Koninkrijk mag komen. Al 2000 jaar zijn Christenen aan het hopen dat dat uiterlijke koninkrijk op aarde wordt gesticht en eerlijk gezegd is deze bede volgens mij de reden voor menig oorlog geweest. Maar hebben we het hier over een uiterlijk of een innerlijk koninkrijk? In de gnostieke geschriften lezen we: “het Koninkrijk is in u en buiten u” (logion 3 Thomas-evangelie). In u en buiten u, dat klinkt als het hermetische “zo boven zo beneden”. Het Koninkrijk buiten is niet zozeer een aards koninkrijk met een koning aan het hoofd maar een collectieve gemoedstoestand die vanuit het innerlijk (het koninkrijk in u) moet worden gereflecteerd. Dus niet zozeer een wens maar vooral een opdracht voor ons. Dit is naar mijn mening ook de reden dat de stichter-bisschoppen deze bede “Adveniat Regnum Tuum” als wapenspreuk hebben genomen voor de VKK. Wij als leden van de kerk zien het als onze taak om het hemelse koninkrijk op aarde mogelijk te maken door ons geloof in de levende Christus aller eeuwen.

Uw wil geschiede, zowel in de hemel als ook op de aarde

Wat is Gods wil? Het klinkt heel hoogdravend om te zeggen dat je weet wat Gods wil is. Dit roepen geeft meestal aan dat je verlangt van een ander dat ze jou gekozen pad moeten volgen, dat dat leidt tot verlossing. Als wij uitgaan van het orthodoxe standpunt, van alleen een transcendentale God, dan is de mens tot niets in staat en overgeleverd aan de grillen van God. Dan zijn ziektes en (natuur)rampen het gevolg van de wil van God. Maar het tweede deel van deze bede: “zowel in de hemel als ook op aarde” zou dan impliceren dat deze twee het tegenovergestelde zijn. Op aarde wordt je op de proef gesteld en als je een (goed)gelovig leven hebt geleid dan vind je in de hemel rust en gelukzaligheid. Het tegenovergestelde standpunt, als je alleen uitgaat van de immanente God dan is niet de mens slecht maar het leven op aarde. Dan zijn ziektes het gevolg van het je afkeren van God en zijn natuurrampen een gevolg van een niet in harmonie zijnde schepping. Maar hoe zit het dan met het tweede deel van deze bede? In de hemel als ook op aarde? Dit lijkt in tegenstrijd te zijn. De hemel is het paradijs wat we willen bereiken, maar hoe zit het dan op aarde?

Ik denk dat het geheim zit in de combinatie. God is immers zowel transcendent als immanent. Gods wil uit zich zowel in het transcendente en in het immanente. Op aarde kunnen we de hemel al ervaren en de hemel is niet los te zien van de aarde.

Geef ons heden ons dagelijks brood

De vierde bede is de eerste die gericht is op ons. De eerste drie waren nog gericht op God. Drie keer “Uw” en drie keer “ons” met een afsluitende bede. Nu gaat het dus om ons en we beginnen met het dagelijks brood. Natuurlijk kun je dit letterlijk opvatten. Geef ons iedere dag onze boterham. Maar volgens mij moeten we hierbij dieper gaan. Het brood staat symbool voor alles in ons leven wat ons voed. Zoals het manna de Israëlieten lichamelijk en spiritueel voedde in de woestijn tijdens de uittocht uit Egypte word dat in het “Onze Vader” ook bedoeld. Alles wat ons voed, lichamelijk, onze dagelijkse boterham, maar ook spiritueel. Wij vragen daarbij dat dit dagelijks, dus elk moment in ons leven, als wij dit nodig hebben mogen ontvangen. Met het woord “heden” wordt naar mijn mening bedoeld dat wij af en toe heel veel vragen, maar dat we niet altijd op onze wenken worden bediend. Elke dag krijgen we een nieuwe kans en mogen we onze zelfgenoegdheid loslaten. Elke dag mogen we met een schone lei beginnen.

En vergeef ons onze schulden, zoals wij ook vergeven onze schuldenaren

In de vijfde bede draait alles om vergeving. En we worden er direct op gewezen dat vergeving twee kanten op werkt wil het écht invloed hebben in ons leven. We vragen aan God om onze schulden te vergeven, maar dat kan alleen als wij onze schuldenaren, onze naasten, ook vergeven. En dit gebeurd dan op dezelfde manier, op hetzelfde niveau. Pas als we dat gedaan hebben komt ook God met een bevestiging dat we “goed” gehandeld hebben.

Maar wat houdt het woord “vergeving” dan precies in? Volgens mij is vergeving het loslaten van je ego-gerichte actie of handelen en het terugbrengen van de harmonie. Je bewust worden van het “foute” handelen om de natuurlijke staat van Bewustzijn weer de ruimte te geven. Weer bewust terugkeren in de harmonie van eenheid die we met elkaar vormen. Dit is allesbehalve makkelijk. Het uitspreken is de makkelijke eerste stap, maar er naar handelen en vooral het invoelen is dat niet. En ik denk dat daar deze bede voor bedoeld is. We vragen aan God om hulp en ondersteuning om ook deze tweede stap tot een succes te maken.

Maar we moeten ook onszelf niet vergeten. Ook wij kunnen “schuldenaren” ten opzichte van onszelf zijn. Ook wij worden opgeroepen om onze misstappen die we gezet hebben te vergeven. Ook hierbij staan we niet alleen en komt God ons te hulp, zolang en wanneer we en maar om vragen.

En leid ons bij verzoekingen en bij het omgaan met het kwaad

Het mooiste zou natuurlijk zijn dat we nooit om vergeving hoeven te vragen, dat we volledig in harmonie met onszelf, onze medemens en met God leven. We zijn hier op aarde om te leren en we worden af en toe op de proef gesteld. We worden in het leven geconfronteerd met onrecht, moeilijkheden en daarbij wordt van ons gevraagd een keuze te maken. We worden telkens weer voor de keuze gesteld wat wij rechtvaardig vinden. Laten we dat dan van ons afglijden of nemen we een standpunt in wat daar tegen in gaat. We worden telkens weer gevraagd om om te gaan met wat wij beschouwen als het kwaad. We leven nu eenmaal in de dualiteit en dat brengt met zich mee dat er altijd goed en kwaad zal zijn. Daar moeten we mee leren leven, het heeft geen zin om dat te ontkennen.

We vragen dan ook in deze bede om hulp en ondersteuning van God. De oorspronkelijke bede, zoals deze nog door vele christenen wordt gebeden: “Leidt ons niet in verzoeking, maar verlos ons van het kwaad”, heeft net een andere benadering. Als we vragen om niet in verzoeking te komen en ons te verlossen van het kwaad dan leren we daar dus ook niet mee om te gaan omdat we onszelf er buiten plaatsen. Als het “kwaad” dan toeslaat komt het harder aan omdat je minder in staat bent om de klappen op te vangen. Als je vraagt dat verzoekingen en het kwaad jou niet kan raken dan kun je er ook niet van leren en heeft het leven als leerproces geen waarde. Dan ontken je de dualiteit. Maar als we oprecht hulp vragen zal God ons daarbij helpen.

Want van U is het Koninkrijk en de Kracht en de Heerlijkheid, in alle eeuwigheid

De laatste bede keert weer terug bij God. Het is bijna een bevestiging van de tweede (Koninkrijk), de derde (Uw wil geschiede) en de eerste bede (Uw Naam worde geheiligd). En dat dus tot in eeuwigheid. Met eeuwigheid wordt bedoeld dat het buiten de tijd om bestaat. Niet voor een jaar, niet voor een eeuw, maar niet bereikbaar zolang je het met tijd wil meten. Zo wordt het “Onze Vader” een gebed in zeven delen waarin wij willen uitdrukken hoe wij willen leven en dat wij daar graag de hulp en ondersteuning van God bij willen ontvangen. En dat vragen is niet een bewijs van onkunde, maar juist een teken van het bewust in het leven staan.

                                                                                         Rutger de Haan

 

 

    

Als bladen van een zelfde bloem zijn onze harten in Liefde bijeen, verbonden met het hart van de kosmos. Onze eigen gaven brengen wij nu samen in dit hart.

Dan volgt het kern moment van de ceremonie; iedereen deelt zijn  eigen gaven, en deze worden opgedragen. En daarna ook over de wereld uitgestort.

Daarna wordt de ceremonie afgesloten met een prachtig dankgebed en een tekst als wegzending.

 


Online cursus over de Achtergronden van de Vrij-Katholieke Kerk

 

De Vrij-Katholieke Kerk biedt een online cursus aan over haar karakteristieke achtergronden. De cursus ondersteunt ook de eigen spirituele ontwikkeling. Iedereen kan zonder kosten de cursus volgen.

 

Er zijn twaalf modules met als thema’s:

  1. Een begrip van God
  2. De Christus
  3. De menselijke spirituele constitutie
  4. Meditatie als een poort naar de stilte
  5. Spirituele psychologie
  6. Reïncarnatie en karma
  7. Dood als de poort naar het leven
  8. Het engelenrijk
  9. Het vrouwelijk beginsel en Onze Vrouwe
  10. Het kerkelijk jaar als een reflectie van onze eigen

      spirituele reis

  1. Symbolen en sacramenten
  2. De heilige Mis, de centrale handeling van Christelijke aanbidding.

 

Ga naar intern.vkk.nl/online voor meer informatie en voor het starten met de cursus.

 

verder verder
Kerkgemeente Zwolle St. Michaëlskerk Enkstraat 44, 8012 TX Zwolle